Qigong Akademien : Lev mer från hjärtat

Det här är en trottoar

En kort konversation mellan två damer på Odengatan i Stockholm:

”Det här är en trottoar”

En äldre promenerade dam tämligen upprört, till en medelålders kvinnlig cyklist, som framför sin cykel på trottoaren. Kvinnan på cykeln klivar av sin cykel och börjar röra sig emot cykelstället utanför Åhléns. Hon stannar upp ett ögonblick ler och tittar på den äldre kvinnan och säger:

”Det här är en cykel”

och fortsätter sedan oberört att parkera sin cykel.

Kvinnornas möte väckte en hel del tankar
Det var otroligt dråpligt att få bevittna mötet mellan de två kvinnorna och väldigt njutbart att se hur elegant cyklisten hanterade situationen.

Det väckte dessutom en hel del tankar:

Vad lätt det är att dras in i ett drama om man hugger på en annan människas dåliga humör.
Om den äldre kvinnan inte bara längtade efter att få göra någon fel, utan faktisk längtade efter en beteendeförändring hos cyklisten, så hade hon behövt vara väldigt mycket mer tydlig med sitt budskap. Tex genom att använda sig av det tredelade jagbudskapet:

Det tredelade jagbudskapet:

1) Detta är fakta som jag uppfattar det.
T.ex.Du cyklar på trottoaren som är avsedd för fotgängare och det är förbjudet.

2) Så här känner jag inför situationen.
T.ex. Jag känner mig väldigt upprörd av följande skäl. Jag blir rädd att du ska köra på mig eller någon annan människa. Regler är viktiga för mig och det kränker mig när du bryter mot samhällets regler. Jag upplever att du är en dålig människa som borde skämmas!

3. Det här är konsekvensen (om du fortsätter att göra det du gör).
T.ex. Jag kommer att knuffa dig av cykeln, ropa på polis eller skrika högt om du inte genast kliver av cykeln, alternativt genast flyttar dig och ditt ekipage bort ifrån trottoaren.

Det tredelade jagbudskapet har den stora fördelen att det är extremt tydligt med:

  1. Vem är det som uppfattar situationen (Jag).
  2. Hur situationen uppfattas av mig.
  3. Hur jag känner inför situationen.
  4. Vad jag vill att du ska göra åt saken och om du inte gör det, vad det får för konsekvens.

Konflikter är oundvikliga men… inte hur vi hanterar dem
Klarheten i det tredelade jagbudskapet kan göra att du kan komma igenom konfliktsituationer oändligt mycket snabbare och renare.

Det är så lätt att fastna i tung, sugande känslomässig lera när, ett drama har väl har börjat. I och med att budskapet hela tiden är centrerat kring dig och din upplevelse blir det väldigt tydligt att det är du som tycker och upplever.

Det är mao inte Guden eller Gudinnan ifrån himlen, som i sin gudomliga visdom ger domen om att ”Du är fel”. Det blir tydligt att det är du som tycker att jag har gjort fel.

Dessutom får jag som har felat direkt reda på vad jag har gjort, hur du känner kring det och vad det blir för konsekvens på det jag har gjort i stunden och i framtiden. Jätteskönt med tydligheten för alla inblandade i dramat:)

 

Kärlek och klarhet ifrån Göteborg
Gunnar & Christina
P.S. Den 18 – 19 november är vi tillbaka i Göteborg för en ny härlig Qigong omgång med MKM!

 

 

Qigong Akademien
Blogg: www.qigongakademien.se
info@qigongakademien.com
08-650 07 45x
www.qigongakademien.com

 

 

 Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följ oss: E-mail |