Qigong Akademien : Lev mer från hjärtat

Släpp djupa låsningar i käkarna, nacken och halsen på en minut

Vill du lära dig en enkel och underbart skön övning för att komma åt djupa låsningar och spänningar i käkarna, i nacken och i halsen? Som dessutom berör och aktiverar djupa strukturer i hela kroppen? Som dessutom hjälper dig att släppa stress?

Tungövningen är mycket enkel, tar dig max två minuter och du kan känna resultatet direkt. Du kan göra övningen stående, sittande eller liggande. Vi föredrar själva att göra övningen liggande, men det är inget krav. övningen är jätteskön att göra när som helst. Speciellt innan du somnar på kvällen eller innan du går upp på morgonen.

Övningen:

 1. Tryck tungspetsen upp mellan tänderna och överläppen, förbi senan, så högt upp som du kan komma med tungspetsen, till området där överkäken och läppen möts.
 2. Styr tungspetsen åt höger, långsamt och med ett lätt tryck, längs linjen som formas av överläppen och överkäken. Låt tungspetsen röra sig i en full cirkel, överkäke, kind, underkäke, kind, överkäke ända tills du är tillbaka till startpunkten ovanför senan i överläppen.
 3. Gör likadant åt vänster.
 4. Tryck tungspetsen ned mellan tänderna och underläppen, förbi senan, så djupt ned som du kan komma med tungspetsen, till området där underkäken och läppen möts.
 5. Styr tungspetsen åt höger, långsamt och med ett lätt tryck, längs linjen som formas av underläppen och underkäken. Låt tungspetsen röra sig i en full cirkel ända tills du är tillbaka till startpunkten.
 6. Gör likadant åt vänster.
 7. Slappna av en liten stund och lägg märke till hur det känns i nacken, halsen käkarna och hela kroppen när cirkulationen kommer igång.

Ett par nycklar:

Skriv gärna ett mail och berätta om dina egna erfarenheter av övningen.

Må gott / Gunnar Norberg & Christina Norberg

P.S.Tipsa gärna dina vänner om övningen och Bloggen. Bra saker är värda att spridas till så många som möjligt:-)132 svar till “Släpp djupa låsningar i käkarna, nacken och halsen på en minut”

 1. Helena Pettersson skriver:

  Hej! Jag har ofta haft ont i käkarana den sista tiden och känt mig väldigt spänd och det nästan låser sig, det har även knakat i käkarna när jag gapar. Jag har tänkt att jag nog måste uppsöka läkare. Men så kom jag att tänka på denna övning jag lärt mig av er och jag gjorde den några ggr. vips så är känns det mycket bättre och jag är mjuk och smidig i käkarna utan knak. Super övning!

 2. Thomas Eriksson skriver:

  Hej!
  Min vänstra käke knakar / knäpper när jag tuggar.Kan man träna bort detta problem ???

  • admin skriver:

   Hej kära Tomas!

   Normalt så är det möjligt med övningen, men det kan behövas kompletterande övningar för att balansera om käken.

   Mycket Qi och Kärlek
   Gunnar & Christina

   • Tandläkare skriver:

    Man kan inte balansera om en käke. Knakningar och knäppningar är inget farligt eller något man nödvändigtvis behöver få bort. Man vill jobba för att få bort symtomen av käkledsbesvär (TMDJ). Alltså stärka musklerna för att få bort smärtan, knäppningar som orsakas av diskens förskjutning är inget man kan balansera upp. // Tandläkaren

    • admin skriver:

     Hej Tandläkaren!
     Vi har lite andra tankar kring käken än vad du har:)
     När du skriver att man inte kan balasera om en käke så stämmer inte det med vår erfarenhet.
     Genom att släppa onödig spänning och genom att få en balans mellan muskulaturen på den högra och vänstra sidan av käken sker en föränding i hela kroppens hållning och balans. Käken inkluderad. Vi vill att käken är så löst upphängd, att den kan glida fritt framå och bakåt och sida, sida, i relation till kroppens rörelser. Om den inte får göra det så blockeras ryggradens rörlighet. Dessutom blir både höft och axelleder begränsade i sitt rörelseomfång och du kommer att upptäcka att det blir svårare att andas.
     När du skriver: ”Man vill jobba för att få bort symtomen av käkledsbesvär (TMDJ). Alltså stärka musklerna för att få bort smärtan”. Så har vi radikalt andra idér:)
     1) I Qigongen vill inte jobba för att få bort symtomen av käkledsbesvär (eller andra problem). Vi vill få själva käkledsbesvären att läka och försvinna.
     2) Det stora arbetet för oss är inte att i första hand stärka musklerna, utan att träna nervsystemet så att musklerna inte håller onödig spänning. T.ex. så att en annan typ av symtom på obalans med att man under natten biter ihop så hårt, att det behövs bettskena för att inte tänderna ska förstöras.
     En privat session tillsammans med oss kan antagligen ge en hel del nya erfarenheter som dina patienter kan få stor nytta av.
     Varma hälsningar
     Gunnar & Christna

 3. Petra skriver:

  Åh gud så skönt! Jag gnisslar tänder och vaknar ofta med spänningshuvudvärk. Det här ska jag fortsätta med.

 4. Israa Hakim skriver:

  Jättebra övning! Tack!!

 5. anders stegberger skriver:

  det hände mej en sak nu small bara till i nacken gjorde grymt ont sen över gick det till halsen blev nästan förlamad under typ 5 min vad kan det vara då blev rädd

  • admin skriver:

   Hej kära Anders!

   Övningen löser upp väldigt djupa låsningar i den övre delen av halskotpelaren. När något släpper som varit låst under lång tid så kan det bli en lite mer dramatisk reaktion när strukturerna i halsen balanserar om sig. Vi ser det som en läkningsreaktion.

   Övningen i sig är så pass skonsam att du inte ska kunna skada dig på den, men den kan visa var gamla skador ligger tack vare att den löser upp spänningar och får igång cirkulationen. Det kan vara värt att gå till en bra naprapat eller kiropraktor för att kolla upp nacken.

   Om du fortsätter att göra övningen, som kan hjälpa dig att läka eventuella problem, så rekommenderar vi att du gör små rörelser till att börja med och först gradvis tar ut rörelsen mot ytterlägen.

   Mycket Qi och Kärlek
   Gunnar & Christina

 6. Jenny skriver:

  Haft spänningshuvudvärk och spända käkar i flerad dagar nu och detta var helt fantastiskt! Släppte på en gång! Ska verkligen minnas denna övninge. Tack för tipset!

 7. Berit Tarvainen skriver:

  Har muskelreumatism och nervinklämning i axlarna och denna övning har verkligen hjälpt mig vad gäller stelheten i nacken. Nu är reumatismen på återgång efter 1,5 år och nervinklämningen håller också på att läka ut. Båda dessa åkommor läker ju ut av sig själv men det tar tid, och då är det värdefullt med övningar som hjälper till att upprätthålla rörligheten i leder och muskler under tiden. Stort tack!

 8. Jane skriver:

  Jag har gjort övningarna, men fick värre hals och tungspänningar – blev orolig och sökte läkare, men de hittade inget. Vad gör jag för fel?

  • admin skriver:

   Hej kära Jane!

   Starta med små rörelser för att värma upp tungan och alla strukturerna i halsen, innan du tar ut rörelsen till ytterlägen. Det viktigaste i träningen är att få igång cirkulationen, så små rörelser kan ge dig väldigt god effekt.

   Mycket Qi och Kärlek
   Gunnar & Christina

 9. Stran Cetin skriver:

  Jag har bettskena för att motverka all spänning jag har i käke, nacke och huvud men funkar sådär. Detta tips var dock sjukt effektivt! Delar på min facebook nu! 🙂

 10. Andrea skriver:

  Om det gör ont i övre delen av halsen när man gör det här, betyder det då att man gör fel (liksom spänner sig ännu mer) eller är det ett tecken på att jag har spänningar där som börjar släppa?

  • admin skriver:

   Tungan går hela vägen ned till struphuvudet, så det är helt normalt att det kan kännas en hel del i halsen (träningsvärk), när man sätter igång med övningen. Det brukar gå över på några gånger. Om du börjar med att göra rörelsen lite mindre så kommer det fortfarande ge dig en god effekt med är inte så krävande i starten.
   Må gott / Gunnar & Christina

 11. Maria skriver:

  Vilken fantastisk övning, har haft problem länge men med denna enkla övning känns de redan bättre. Tack!

 12. Malin skriver:

  Tack snälla för det här inlägget! Min käke har varit låst sen igår morse och jag har provat allt. Men så fort jag gjorde första stegen i övningen så klickade den tillbaks! Så himla skönt! Det här ska jag fortsätta med så kanske jag blir kvitt knäppningarna också.

 13. Tim skriver:

  Trodde aldrig jag skulle bli kvitt knaket i käkarna som hållit i sig i flera månader. Har även behövt tänka till innan jag gapar för ibland känns det som att käken ska hoppa ur led eller nåt (när det knakar jättehögt), har därför undvikit att äta sega saker. Men efter denna övning känns allt precis som innan knaket/stelheten uppstod och jag kan öppna munnen hur stort som helst. Det känns helt underbart! TACK!

 14. Kaisa Sundholm skriver:

  Hjälper mig med mina spända halsmuskler. Tack❤️

 15. Vicki Hansen skriver:

  Akkurat. Startet

 16. Vicki Hansen skriver:

  Just startet å prøve øvelsene

 17. Johan skriver:

  Känns som mjölksyra i bakhuvudet och nacken

  • admin skriver:

   Det är normalt och ett bra tecken på att du får igång cirkulationen i områden som varit låsta. Det brukar gå över på några gånger.
   Må gott / Gunnar & Christina

 18. Katarina Stedt skriver:

  Jag har alldeles för ont i käken för att kunna göra övningen. Tror ni att det är bra att försöka ändå några dagar?

  • admin skriver:

   Prova att göra väldigt små rörelser i början och när det börjar kännas bättre i käkarna så gör du rörelsen större. Det viktiga är att börja få igång cirkulationen och det får du även med väldigt små rörelser.
   Må gott
   Gunnar & Christina

 19. Amanda Malmsten skriver:

  Oh det känns bra! Har jättemycket spänningshuvudvärk
  Tack så mycket!

 20. Andreja skriver:

  Fick jätteont när jag gäspade. Smärtan la sig frampå halsen och i samband med sväljning. Försökte vänta ut det och vila, samt massera men inget hjälpte. Gjorde denna övning och vid första tungrörelsen kände jag något ”poppa” till och låsningen släppte. Ska för alltis ta med mig denna övning!!!! Tack så sjukt mycket❤

 21. Irmeli skriver:

  Funkar det även om man har tungpiercing?
  Med vänlig hälsning, Irmeli

  • admin skriver:

   Hej kära Irmeli!

   Visst gör det det!

   Mycket Qi och kärlek
   Gunnar & Christina

   • Linda skriver:

    Ang tung piercing så va de jätte svårt o fastnade bara så plocka ut den och då fick de myclet bättre ! Brukar försöka sträcka ut tungan så mycket de går både med och utan piercingen lite då o då för att lätta på trycket eller va man dka sejlöa, för de känns iaf för mej så mycket skönare att göra de och värma upp lite innan denna övningen för ja får liksom kramp ?? Och bränner / känns som mjölksyra och de blir svårare och svårare att ens röra eller flytta tungan och de blir så ”tungt”i och jobbigt att ja får stanna och andas och vila för att klara av att fortsätta resten av varvet … men hur som helst redan efter första 4 varven både höger och vänster så känner ja mej mycket lättare i tunga käkar halsen och nacken min hoppande super spända vänster käke slutade knarra och knäckas och fastna en liten stund för trycket släppte ! Super skönt !

 22. Maria skriver:

  Har problem med tinnitus orsakat av spänning i halsmusklerna. Tror ni denna övning kan hjälpa mig? Kan jag göra den varje dag?

  • admin skriver:

   Hej kära Maria!

   Det är helt klart värt att pröva!

   Du kan göra övningen varje dag och du kan alltid börja väldigt varsamt med små rörelser för att värma upp alla strukturer, innan du tar ut rörelsen i ytterlägen.

   Mycket Qi och Kärlek
   Gunnar & Christina

 23. kalle skriver:

  hej! börjar skaka i huvet och nacken när jag gör övningen, är väll så pass spänd men lär fortsätta så det släpper 🙂

 24. Annelie skriver:

  Hej!
  Spännande övning, jag gled in hör eftersom jag är riktigt spänd i hals och nackmusklerna. När jag gör denna övningen så mår jag riktigt illa, inte under tiden med direkt efter.

 25. Hampus skriver:

  Hej!

  Har haft problem med min käke/hals i över 3.5 år nu gått till flertalet läkare för undersökning. Så hitta jag denna övning aldrig känt mig så avslappnad efter. Gjorde väldigt ont i början men efter börjar hela kroppen pira! Kan verkligen rekommendera denna! Varför är det inget som läkare lär ut? Istället har jag fått käka ipren de senaste åren.

 26. My skriver:

  Har haft knakande käke sedan jag var liten, blivit mycket värre med åren av all stress. Senaste tiden smäller det högt när jag gapar. Testade övningen på bussen och är redan bättre! Helt sjukt! Tack!!

 27. Hanna skriver:

  Helt otroligt, har haft spänningar länge o axlar, nacka och nu senaste veckorna runt halsen. Har i några dagar även fått som en muskelryckning från nacken fram mot halsen, nedanför struphuvudet, har känts fruktansvärt obehagligt. Så fann jag denna övning som jag gjort flera gånger under kvällen. Helt magiskt vad mycket spänningar som släppte! Tack, denna övning ska jag fortsätta med.

 28. Li skriver:

  Wow!
  Akuttid, massör, sjukskriven, galet ont i nacke, halsmuskler, käken..detta hjälper mej!!!

 29. Åsa Nygård skriver:

  Hej!!

  Äntligen hittat en övning som gör att min spännings huvudvärk släpper o spända muskler i nacken försvinner!!
  Tusen tack den här övningen sätter jag till mina övningar för nacke o axlarna 🙂

 30. anna skriver:

  Ska man ha munnen öppen eller så stängd det går när man gör rörelserna

 31. patrik eriksson skriver:

  ska munnen vara stängd eller öppen?

 32. Lena skriver:

  Undrar om man ska ha stängd eller lite öppen mun under övningen?
  Med vänlig hälsning, lena

 33. Petra skriver:

  Jätte bra övning som hjälper. PetraKan man göra övningen flera gånger per dag?

 34. Barbro skriver:

  Har haft problem med spända käkar , axlar, halsmuskler,,nacke och örat i flera år.prssar tänder på natten. Ska nu få en bettskena. Har även besvärats av en rethosta och rinnande näsa i flera år. Gjorde nu denna övning och det kändes rejält i käkarna, men jag börjar hosta när jag gör den. Är det vanligt?

  • admin skriver:

   Hej kära Barbro

   Tungans rot sitter fast mot struphuvudet. När du låter tungan röra sig i övningen påverkar du andningsvägarna. Luftstrupen kommer att börja flytta på sig åt sidorna, uppåt och nedåt. Det innebär att bronkerna och lungorna kommer att påverkas. Det kan göra att hostreflexen aktiveras framförallt när du precis börjar göra övningen.

   Tung övningen kan på så vis också hjälpa andningsvägarna att bli av med slem.

   Mycket Qi / Gunnar & Christina

 35. Magdalena skriver:

  Hej, Detta ska testas! Har haft problem med knakande käkar i många år. Har även jag bettskena som jag sett en del andra som skrivit här har. Efter första omgången började nån muskel i halsen upp till käken hoppa (långt fram i mitten), och nu efter ha kört några varv (kanske blivit 5-6) en begynnande huvudvärk. Så det känns ju som det händer nåt väldigt snart. Ska försöka komma ihåg att göra den, det är väl det som är det svåra :). Tack för tipset!

 36. Stefan skriver:

  Wow !
  Tack !

 37. Tom skriver:

  Otrolig övning! Resultat direkt, värken när jag gapar försvann direkt, men inte när jag biter ihop med lite tryck. men resultat ändå vilket är underbart. Tack 🙂

 38. Birgitt skriver:

  Å va den rörelsen med tungan ä super bra!!! Har blivit hjälp med en gång!!!

 39. Atefe skriver:

  Hej! Jätte bra träning. Jag har börjat med den och det känns att det kommer att hjälpa mig efter tio gånger som jag har varit hos läkare utan behandling.
  MVH
  Atefeh

 40. Sofia Hansson skriver:

  Oj vilken speciell övning! Haft både huvudvärk och ont i käken då min bettskena är borta. När jag gör övningen får jag nästan halsbränna och det bränner i pannan och är nästan olidligt svårt att göra den till slutet men oj va avslappnad jag blev 🙂 häftigt!

 41. Lena Kaltea skriver:

  När jag gäspade i morse så fastnade käken i öppet läge. jätteläskigt. Var på väg till akuten men så släppte det. Jag har artros hoppas inte det kommer till käken också, ska prova denna övning nu, tack.

 42. Kristina Tominich skriver:

  Fann detta på google

 43. Charlotte skriver:

  Hej!
  Tack för att ni delar med er av jätteintressant övning som är svår men behaglig och känns där ni beskriver!
  Jag gör den helst liggande men oavsett om jag ligger eller står har jag mycket svårare att göra rörelsen med tungan åt vänster.
  Beror detta på att man är ”höger-resp vänsterhänt” eller kan det ha att göra med tidigare skador i nacken?
  Vänliga hälsningar
  Charlotte

  • admin skriver:

   Hej kära Charlotte!
   Tack:)

   Både och. Du har två tunghalvor och de kan lustigt nog vara olika smidiga och ojämnheten kan bero på tidigare skador.
   Vi står, sitter och ligger oftast mer på en sida. Det påverkar också hur tungan rör sig. Om du lutar över vikten lite åt den sidan som känns svårare kan det göra det lättare att komma åt.
   Mycket Qi / Gunnar & Christina

 44. Annie skriver:

  Har nackbesvär pga diskbråck med värk & tinnitus & käk/hals problem. Senaste tiden haft klumpkänsla i hals och gjorde övningen. DNär jag öppnade munnen efteråt ilade det till ända ner i bröstkorgen, som en nervilning och sen följde en total avslappning I hela kroppen, helt undebart! Hur är det möjligt att en så liten isolerad rörelse kan ge avslappning I hela kroppen!?Tack för detta fantastiska tips!

 45. Annika skriver:

  Kände hur det drog i mitt tinnitusöra när jag gjorde övningen. Hoppas det släpper 🙂

 46. Gunilla skriver:

  Jag har haft problem med tandpressning i hela mitt liv och med värk i nacke och axlar de senaste åren men efter att ha provat den här övningen ett par gånger känns det redan betydligt bättre och jag kan gapa större än jag kunnat förut. Det knakar och krasar mindre i käken också. För mig är det så att låsningen sitter fräst på ena sidan, den vänstra, och i början kunder jag knappt göra övningen hela varvet runt, för det tog helt stopp, men det verkar gå bättre och bättre. Har ni fler bra övningar så tar jag tacksamt emot dem ! Efter bara två dagar känner jag redan att det här kommer att förändra mitt liv 🙂

 47. Anette J skriver:

  Hur ofta ska man göra detta?

 48. Ube skriver:

  Jag når inte upp med tungan ordentligt men det käns i tungan och kinderna efteråt jag har kramp i en hals muskel o hoppas det ger med sej

  • admin skriver:

   Hej kära Ube!
   Gör rörelsen lite mindre och öka omfånget på rörelsen när det känns bättre.
   Mycket Qi / Gunnar & Christina

 49. Carina skriver:

  Jag har jätteproblem med rapningar, känns som sitter i muskulaturen. Gjorde övningen, ganska snart kommer rapningar. Fortsätter jag övningen, kommer mer rapningar. Finns det någon förklaring?

  • admin skriver:

   Tungan är ju en del av hela matsmältningskanalen. När du rör och sträcker tungan så stimulerar det hela matsmältningskanalen, ända ner i bäckenbotten. Vad jag har fattat så kommer rapningar av att man råkar svälja luft i hop med mat. Det verkar rimligt att tungövningen kan sätta igång rapningar. I förlängningen borde det vara bra att bli av med luften = inte fel att rapa när det behövs, även om det är irriterande.

 50. tommy skriver:

  hej
  jag har haft en ”klumpkänsla” i halsen under någon vecka. Fungerar detta med tungan också mot klumpkänsla hals?

  • admin skriver:

   Det kan det göra. Det finns som vanligt inga garantier;) men det har varit något som andra människor har berättat, att det har fått bort ”klump i halsen” med hjälp av övningen. Övningen kan antagligen fungera bättre mot klump i halsen om du kommer ihåg att tungan går ner i halsen, Den går hela vägen ner till stuphuvudet.

 51. Mia skriver:

  Denna fantastiska övning hjälpte mig bli av med diskbråck i nacken. Rekommenderar den varmt!!!

 52. Charlotte skriver:

  Har haft otroligt ont i nacken .
  Nackspärr konstant och varit hos en naprapat i flera veckor nu .
  Gjorde denna övning de värmde till i nacken och nu lättare att vrida nacken .
  Skall göra detta varje dag
  Tack verkligen

 53. Loh skriver:

  Inget revolutionerande än, men känns lite mindre spänt. Men undrar om man ska ha öppen eller stängd mun när man gör den – måste ju vara stängd när tungan är uppe, men sen?

 54. Anna skriver:

  Hej! Vill också berätta hur fantastiskt denna övning är! Googlade runt på nätet för två dagar sedan. Var trött på min hals/nacke och bröstmuskelbesvär. Har gått till massör och tänkte boka in kiropraktor tid. Började bli psykisk trött av smärtan. Iallafall, efter två dagars intensiv tung rotation så släppte nästan all värk idag. Det lilla som känns är bara på bagstellnivå. Antagligen lite träningsvärk bara. Innerligt tack för att ni delade mer er av den här fantastiska övning. Allt väk/Anna

 55. Jeanette skriver:

  Har haft problem i flera veckor med värk i käken, örat, tungan och ner mot strupen på vänster pga av att jag omedvetet spänner mig (även om jag i omgångar trott att det varit cancer)
  Hittade den här övningen igår och provade till och från under tio minuter… nu är det i princip helt borta!!!
  Helt otroligt att det kunde vara så enkelt

  • Helena skriver:

   Hej Jeanette!

   Känner igen mig i dina symtom. Har själv haft ont i käken, örat och inne i halsen på höger sida i åtta månader. Fungerade denna övning för dig? Jag har provat ett par gånger nu men ville höra med dig. Har också mycket oro och ångest över detta.

   Mvh

   Helena

 56. Ube Eriksson skriver:

  har en gammal skada i svanskotan gjorde dessa övningar två varv gånger tre på kvällen /på morgonen när jag vaknade hade jag jätte ont över höger svanskota vad jorde jag för fel

  • admin skriver:

   Inget fel.
   Tungans rörelser påverkar hela kroppen och när du för tungan åt olika håll så rör sig även svansbenet.
   Prova att göra mindre rörelser med tungan tills dess att ditt svansben har blivit bättre.

 57. admin skriver:

  Hej!
  Jag vill tacka er för övningen, tungrörelsen, på er blogg.
  Denna övning var magisk för mig! Jag hittade sen av en slump på er sida.
  Två års huvudvärk likt migrän, med nästan daglig ”grumlig” syn försvann på 2 dagar med denna övning. Första gången klarade jag av knappat ett varv då spänningarna gjorde ont. Jag kände direkt att övningen var en fullträff!
  Inga sjukgymnaster, naprapat, massör,akupunktör har klarat av att få bort spänningar runt huvud,hals,nacke. Jag har kvar en del spänningar men nu får jag inte migrän utan ev. mild huvudvärk som är hanterbar. Fortsatt prognos känns bra, sakta får jag bort spänningar
  STORT TACK! Jag har gråtit av lättnad!!
  Med vänlig hälsning, Anni

 58. admin skriver:

  Hej !

  Tack för svar.
  Övningen som har hjälpt mig var mot globuskänsla i svalget.

  en tungövning där ni rekommenderade att föra runt tungan från överläppens “skinn” till motsvarande sida och tillbaka 4 ggr.

  Ärligt talat trodde jag inte att den skulle hjälpa, så det är ingen placeboeffekt. Jag har skrivit till mina läkare och berättat både lokalt samt till specialist som jag besökt på Carlanderska sjukhuset, såäven tandläkare och sjukgymnaster. Det är viktigt att sprida en seriös läkning av ett –för mig- svårt problem.

  Tyvärr tillåter inte mitt arbete som bonde och ridlärare att vara borta mer än någon enstaka dag, men jag uppskattar ert erbjudande.

  Med stort tack!

  Tomas Enarsson

 59. Mart skriver:

  Qi fick jag!

  Tack och kram – må ni vara fria från allt lidande och dväljas i den sanna lyckan.

  Jag har under några års tid haft problem med att gapa under längre perioder hos tandläkaren, och de har inte kunnat föreslå något konkret för att lösa saken.

  Dels har det så vitt jag själv kan utröna, att göra med att jag har haft tajta käkar (käkmuskler?) sedan tonåren, och dels har det att göra med att jag har trånga övre luftvägar (näsa/bihålor) som ofta är täppta, vilket gör att jag efter ett kort tags gapande i tandläkarstolen inte kan andas, på grund av att näsan täpps igen.

  Den här övningen verkar lösa upp en del av spänningen. Efter att ha gjort den känner jag inte längre samma spänning i käken och övre halsmuskulaturen när jag gapar så stort jag kan.

  Skön var den dock inte medan den pågick. Tungan når inte ända upp heller… men jag ska fortsätta med det här varje dag, för om den här korta stunden gav ett sånt tydligt resultat misstänker jag att daglig övning under några veckors tid kan rätta till musklerna rätt ordentligt.

  Fina människor är ni. Qingeling!

 60. Rickard skriver:

  Tack snälla – fantastisk övning!

  Fann på google då jag letade efter övningar för stel nacke/käke pga tandpressning.

  Har testat olika typer av bettskenor, kiropraktor, div övningar, botox i käkmuskulatur etc.

  Denna övning gav resultat direkt.

 61. Annelie skriver:

  Vilken bra övning! Jag har spänningar i käken som finns där konstant, även på dagtid. Har bettskena på natten.
  Tyvärr har det gett sus/ ljud i öronen.
  Det hettade kring käkarna, halsen och upp i huvudet när jag gjorde öviningen första gången.

 62. Sara skriver:

  Skön övning som verkligen kändes rejält! Har mycket spänningar i nackpartiet. Jag har från och till under ett par månader haft ont i halsen, tänkt att det varit en förkylning. Men det verkar nu som att halsontet har med spänningar att göra. Kan det stämma? Direkt efter jag gjort övningen så kändes det bättre i halsen. Känns inte alls lika torrt och strävt.

 63. Alma Cehajic skriver:

  Hej
  Har haft ont i käken i en månad gått med ipren i två veckor
  Får tårar när jag skriver det här
  Inget har hjälpt mig riktigt men nu redan efter några gånger jag jorde den här övningen känner mig bättre.
  Stort tack för typset

 64. Helena skriver:

  Hej! Jag har haft ont i halsen, käken och örat på höger sida i åtta månader. Kan detta vara en övning för mig? Vad menar ni med ”linjen som bildas mellan överkäke och överläpp”?

  Mvh

  Helena

  • admin skriver:

   Hej Helena!
   När du tar tungan upp i området mellan dina tänder och din överläpp kommer du till området där munsnus brukar placeras. Dit upp siktar du med tungan.
   Varma hälsningar
   Gunnar & Christina

 65. Lisen skriver:

  Jag har sedan i våras haft problem med ont i halsen (från längst in på tungan och ner i svalget), torrhosta med väsande andning, yrsel, känt mig frånvarande och sjuk/febrig, knäpper och knakar i käklederna när jag gapar och även i nacken när jag vickar huvudet fram och tillbaka. Har även extrem huvudvärk som sitter i tinningarna och ner runt ögonen. Känner mig ofta trött i käkarna och kan inte hitta ett skönt läge att ha dom i, får som mjölksyra i dom både av öppen och stängd mun.

  Kan allt detta bero på tandpressning? Har uteslutit halsproblem/hjärnproblem hos läkare redan.

  • admin skriver:

   Hej Lisen!
   Vi är inte läkare så vi kan inte ersätta den expertisen som vården har tillgång till. Med det sagt:) Tandpress, tungpress mot gommen eller mot tänderna, käken indragen eller framskjuten, neddragen panna.spända läppar, etc, etc. Allt det som vi råkar spänna i onödan kan samverka till att det blir mycket obehag i både i huvudet och i resten av kroppen. Vi rekommenderar varmt att du börjar med qigong. Det är en träning som har hjälpt så många att må bättre och bättre.
   Varma hälsningar
   Gunnar & Christina

 66. Noa skriver:

  Hej jag undrar om det finns något video klipp som visar hur man gör övningen?jag har läst men med mitt svenska så förstår jag inte exakt..misstänker att jag har spända halsmuskler.har varit hos läkare,specialist o ultraljud men hittat inget..nu vill jag testa denna övning..kan nån kanske filma o skicka.det vore guld värt

 67. Caroline skriver:

  Denna övning borde alla läkare lära sig med en gång! Har länge haft problem med stel nacke och ”klump i halsen”. Kom om på denna artikel efter Google sök ”hjälp till tandpressning” och jag känner förbättring redan efter en gång!
  För mig började det lilla i halsen (vänster sida) när jag pressar tungspetsen mot vänster kind. Som andra också skriver bränner det i backen och i huvudet men man känner att det är pga. Att någonting bra sätter igång. Förslagsvis blodcirkulation?

  Oavsett vad- TACK för detta!

 68. Jonas skriver:

  Har haft smärta i höger käkmuskel i ett par månader.
  Det släppte direkt efter den här övningen.
  Rena rama magin.

 69. Ube Eriksson skriver:

  Kan man bli snurrig i huvet när man gör dessa övningar

  • admin skriver:

   Hej Ube!
   Om du blir snurrig i huvudet när du gör övningarna, så kan det hjälpa att du känner dina fotsulor och hur de möter marken.
   Ur det kinesiska perspektivet så leder du ner qi genom att göra på det viset. Det brukar göra att det snabbt känns bättre.
   Varma hälsningar
   Gunnar & Christina

 70. Ube Eriksson skriver:

  Hjälper dessa rörelser mot (reflux mag katarr )

  • admin skriver:

   Hej Ube!
   En del av våra elever har sagt att det hjälper dem mot reflux.
   Varma hälsningar
   Gunnar & Christna

 71. Rickard skriver:

  Har haft en konstig smärta i gommen som släpper när jag försöker slappna av. Kan man ha muskelspännningar som känns i gommen?

  Ska testa den här övningen!

  • admin skriver:

   Hej Rickard!
   Ja, du kan ha muskelspänningar som känns i gommen.
   Varma hälsningar
   Gunnar & Christna

 72. Inge i Göteborg skriver:

  Hej,
  testade precis första gången. Det släppte verkligen lite!
  Tack så mycket!

  • admin skriver:

   Hej Inge!
   Vad roligt att du fick bra resultat med övningen!
   Varma hälsningar
   Gunnar & Christna

 73. Elisabeth skriver:

  Hej! finns det bilder där man kan se övningarna?

  • admin skriver:

   Hej Elisabeh!
   Nej, tyvär har vi inga bilder till övningarna.
   Varma hälsningar
   Gunnar & Christna

 74. arne kvist skriver:

  Varför får man sveda i tungan när man gör denna övning ?Men min refluks har försvunnit

  • admin skriver:

   Hej Arne!
   Vad roligt att din reflux har försvunnit!
   Tungan håller ofta mycket onödig spänning. När man börjar röra tungan på nya sätt så kan det bli som mjölksyrekänsla ibörjan.
   En nyckel för att slippa obehag är att du startar med mycket små rörelser i de nya riktningarna.
   Varma hälsningar
   Gunnar & Christna

 75. Susan skriver:

  Hej
  Jag har haft besvär i tungan i tio år, hur kan jag få hjälp och få bort den? Spänning i tungan dunkande stickande och brinnande värk.

  • admin skriver:

   Hej Susan!
   Små, små rörelser kan vara en god hjälp.
   En privat session tillsammans med oss kan kanske vara ett sätt att komma tillrätta med ditt bekymmer.
   Varma hälsningar
   Gunnar & Christna

 76. Inga skriver:

  Hej ,Upplever det blir värre när jag gör rörelsen ,Min sneda käke kommer av en kiropraktikerskada .,Men har haft problemet länge ,så undrar om jag ska fortsätta!

  • admin skriver:

   Hej Inga!
   Det är superviktigt att du inte pressar dig själv i rörelsen!
   Gör rörelsen mikroliten i början och var lyhörd för din kropp.
   Du kan alltid anpassa rörelsen så att du inte får ont.
   Om det inte fungera att göra övningen fysiskt ibörjan, så kan du börja med att göra övningen helt och hållet med din föreställningsförmåga / fantasi.
   Varma hälsningar
   Gunnar & Christna

 77. Martin skriver:

  Alltså vilken övning!!! Jag får mjölksyra direkt efter 2 varv haha och spänningarna jag brukar känna bak i nacken blir bättre direkt! Och spänningarna i halsen blir också bättre tack

  • admin skriver:

   Hej Martin!
   Vad roligt att du får så bra resultat av övningen!
   Varma hälsningar
   Gunnar & Christna

 78. Susan skriver:

  Är jag den enda som inte förstår hur övningen ska utföras?

  • admin skriver:

   Hej Susan!
   Nix du är inte den enda som inte förstår hur övningen ska utföras.
   Det kan kanske vara värt att ta en session med oss online.
   Det kan vara en bra hjälp för att få personlig guidning.
   Varma hälsningar
   Gunnar & Christna

 79. Anna skriver:

  Min käke är frusen sen jag var hos en kiropraktiker som vred på hela mig, ,haft så länge men tycker inte det hjälper med övningen ,Kan jag göra på annat vis ,känns som det sitter ett tuggummi i käken under örat ,Det segar ,om man kan uttrycka det så !

  • admin skriver:

   Hej Anna!
   Gör rörelsen så liten och ansträngningslös som du kan Då finns det en god möjlighet att du får hjälp.
   Annars så har vi mängder av övningar för käkarna. Det kan vara värt att ta en session med oss online.
   Det kan vara en bra hjälp för att få personlig guidning kring ditt problem.
   Varma hälsningar
   Gunnar & Christna

 80. Marianne skriver:

  Hej, har rethosta och problem med att ta djupa andetag sedan länge kan denna övning hjälpa mig.
  Jag har inte astma! Hostar aldrig på natten med så fort jag vaknar, aldrig när jag tränar men ibland om jag pratar mycket eller efter kall mat även känslig för luftdrag då hostar jag! Halsen känns spänd!
  /Marianne

  • admin skriver:

   Hej Marianne!
   Gör rörelsen liten och ansträngningslös, så finns det en god möjlighet att du får hjälp.
   Varma hälsningar
   Gunnar & Christna

 81. Beatrice skriver:

  Jag blir jättetrött i käkmusklerna av dem här övningen. Är det korrekt?

  • admin skriver:

   Man kan bli väldigt trött i käkarna ibörjan.
   Gör rörelsen mindre. Det viktigaste är inte hur stor rörelsen är.
   Det viktigaste är att du är närvarande i det du gör.
   Varma hälsningar
   Gunnar & Christna

 82. Pernilla skriver:

  Tusen tack!
  Det funkar verkligen. Jippiii!!!!

  • admin skriver:

   Hej Pernilla!
   Å vad roligt att det funkar för dig!
   Varma hälsningar
   Gunnar & Christna

 83. Olof skriver:

  Hej, Spelar det någon roll från vilken sida man börjar?

 84. Clara skriver:

  Ska jag sitta, ligga eller stå? Finns det något jag kan tänka på i hållningen när jag gör övningen? Känns som käke och hållning hänger ihop.

  • admin skriver:

   Hej Clara!
   Du kan prova i alla positionerna. Dvs du kan sitta, ligga eller stå.
   Precis som du känner. Käke och hållning hänger ihop.
   Varma hälsningar
   Gunnar & Christna

 85. Anna skriver:

  Har gjort övningen en vecka men det fungerar inte ,vad gör jag för hel ,har haft låsningen i käken ca 16 år blev så efter jag var hos en kiropraktiker,det är riktigt plågsamt !

  • admin skriver:

   Hej Anna!
   Prova att göra rörelsen så liten du kan med tungan. Du vill inte att det ska göra ont på något sätt.
   Det viktigaste är att du gör rörelsen medvetet och utan att pressa dig.

 86. Tilde skriver:

  Kan denna övning ta bort lockkänsla jag har haft många månader i mitt vänstra öra?

  • admin skriver:

   Hej Tilde!
   Det finns en god möjlighet att övningen kan hjälpa dig. Speciellt när du låter den bakre ändan av tungan få vara riktigt rörlig undertiden du gör övningen. Att mjukt röra käken och tungan i små rörelser, sida till sida och fram och tillbaka, hjälper dig att släppa spänningar och och gör det lättare att gäspa. Göspningen öppnar kanalen mellan innerörat och halsen så att det kan bli en tryckutjämning. Det är oftast det som behövs för att ”lock” känslan i ditt vänsteröra ska släppa.
   Varma hälsningar
   Christina & Gunnar

 87. lena säterberg skriver:

  Helt otroligt! Jag är tacksam från mitt hjärta. Som magi! Jag har haft knäppningar och smällar i käken i ett par veckor. Varit hos tandläkaren och fått övningar. Det här hjälpte direkt. Så himla lycklig!Tack för att ni är så generösa och hjälpt till.
  Kraaaaam!

 88. Erik skriver:

  Hej, efter att ha halslåsning i ca 5 år känner jag mig för första gången hoppfull då musklerna känns avslappnade. Funderar på att det vad ”full cirkel” menas med i steg 2 och 5? Betyder det att man går runt med tungspetsen runt hela munnen? En annan fundering, hur ofta kan man göra denna övning? Tänkte för min del börja med morgon och kvällen liggandes i sängen.

  • admin skriver:

   Hej kära Erik!
   Full cirkel innebär att du följer alla dina tänder med tungan i ett helt varv. Ta det lugnt och gå bara så långt som känns ok i cirkeln. Det är en ovan rörelse för tungan och grandvis kommer övningen att kännas lättare och lättare. Med andra ord så är inte det viktigaste att du når alla tänderna hela vägen bak i käkarna, det viktigaste är att du slappnar av mer och mer när du gör övningen. Du kommer att upptäcka att mer och mer delar av kroppen blir engagerade av tungrörelsen ju mer du slappanar av när du gör den.

   Du kan göra övningen så ofta du vill och det är som med all ovan träning. Bygg upp gradvis och se hur kroppen reagerar. Det kan vara givande att göra övningen sittand och stående som en del i ditt undersökande. Det är oftast lättast att känna hur skulderblad och ryggrad blir engagerade när du är i vertikalitet.

   Varma hälsningar
   Gunnar & Christina

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följ oss: E-mail |