Qigong Akademien : Lev mer från hjärtat

Torr hals?

Du åtgärdar det snabbt och lätt med en enkel teknik!
Alla lider då och då av torra slemhinnor i  halsen. Oavsett om orsaken är torrt klimat, luftkonditionering, värme, förkylningar, allergier, mediciner, eller stress, kan det vara svårt att avhjälpa.

Varför det inte hjälper dig att dricka när du har torr hals
Dricka vatten kommer tyvärr bara att bidra till att fukta munnen, eftersom vattnet kommer att ledas bort ifrån andningsorganens torra slemhinnor av struplocket. Epiglottis eller struplocket är en fiffig konstruktion som skyddar dig från den obehagliga upplevelsen att att få mat eller dryck in i luftstrupen och lungorna när du sväljer. Mekanismen gör dessvärre också att du inte kan få fukt till halsens torra slemhinnor bara genom att dricka.

En teknik som omedelbart hjälper dig att fukta slemhinnorna i dina andningsvägar och som gör att din talröst blir mindre ansträngd:

 1. Ta en munfull vatten.
 2. Förläng läpparna till en punkt, precis som när du pussar någon på kinden.
 3. Vänd ansiktet lite nedåt mot golvet.
 4. Låt det bli en liten öppning mellan dina läppar och sug långsamt in luft igenom vattnet i munnen. När du har fått för hett kaffe eller te in i munnen, så har du gjort så här spontant för att kyla ned vätskan. Om du har varit på vinprovning och ”sörplat” luft igenom vinet så har du också använt tekniken.
 5. Andas långsamt och ”sörplande” in igenom vattnet. Luften blir fuktig när den bubblar igenom vattnet. Fukten kommer på så vis att levereras effektivt till alla slemhinnorna i struphuvudet, luftstrupen och lungorna med hjälp av din andning.
 6. Andas igenom vattnet en minut eller två så kommer du att känna en stor lindring av din torra hals, dessutom kommer dina stämband att må mycket bra av tekniken.

Tips: Gör så här nästa gång du är på ett flygplan. Det är ett lysande sätt att motverka effekten av torr kabinluft.

Sprid gärna tekniken vidare
Det är många som har bekymmer med sina andningsvägar och som förvånansvärt enkelt skulle kunna må mycket bättre. Dela gärna med dig av tekniken och tipsa gärna dina vänner och bekanta om vår blogg!

All the best
Gunnar & Christina

.

 12 svar till “Torr hals?”

 1. Isabella Tyrén skriver:

  Jag tyckte att sättet var jätte bra allt försvann jag mår mycket bättre tack så mycket

 2. Isabella Tyrén skriver:

  Texten var även lite krånglig men väldigt bra

 3. Rick skriver:

  Hur ofta och hur länge kan man göra detta utan risk? Tänker de kanske är farligt att andas in för mkt vatten i lungorna?

  • admin skriver:

   Hej kära Rick!

   Du kan normalt göra övningen flera gånger per dag utan risk.

   Du vill inte dra in vatten i lungorna typ en ”kallsup”, utan syftet med övningen är att fukta stämbanden och halsen. När du ”sörplar” vatten i munnen så är syftet bara att luften ska gå igenom vattnet och fuktas innan luften fortsätter ner i halsen och lungorna, inte att du ska dra ner vatten i lungorna.

   Det du vill är mao att skapa en inandningsluft med hög luftfuktighet.

   Mycket kärlek och Qi
   Gunnar & Christina

 4. Camilla skriver:

  Ja det blev absolut mycket bättre på en gång, tack

 5. Jörgen skriver:

  Detta var verkligen ett jättebra tips. Har en långdragen förkylning och fruktansvärt ont i halsen. Denna metod gav en omedelbar lindring. Tack så mycket.

 6. Roy skriver:

  Ja tänk vad enkelt inga kannor å pipor utan använda sin egen kropp. Kan dock rekomenderas att man är ensam, för många tål inte sörplandet

 7. Joacim skriver:

  Tack för tipset! Sjukt bra.

 8. Jakob skriver:

  Ännu en tacksam besökare här… Trodde jag skulle bli galen av min fruktansvärt torra hals. Förkylning är inget kul men detta tips hjälpte mirakulöst mot ett av de värsta symptomen. Ett stort tack! Ska definitivt sprida denna teknik vidare.

 9. Gun B Malmengren skriver:

  Tack för den här metoden. Jag fick en sjukdom för två år sedan som orsakar extrem torrhet i luftstrupen och lungorna och mam kan få ”häxröst”. Med hjälp av den här metoden har jag fortfarande min sångröst och min talröst i behåll. Det är ovärderligt. Tack!

  Jag har delat metoden på Facebook till andra med samma sjukdom, och även andra med samma sjukdom.

 10. Lena Landegren Behm skriver:

  Hej jag undrar om man kan använda sig av en luftfuktares ånga och andas in den?

  • admin skriver:

   Hej Lena!
   Det borde funger bra.
   Det som kanske är viktigt att se till, är att luftfuktaren är rengjord så att det inte är bakterier i den.
   Varma hälsningar
   Gunnar & Christna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följ oss: E-mail |